dilluns, 14 d’abril de 2008

COM M'AGRADARIA QUE FOS L'ESCOLA D'AQUÍ A 10 ANYS?

En un post del seu bloc, l'Anna em passa una Meme: pensar sobre quina escola m'agradaria per d'aquí a 10 anys, al 2018. Tot un repte!

D'entrada, pensar d'aquí a 10 anys...Com representar-me aquest temps mentalment? Com fer-me una idea de quant de temps representa en termes d'educació?

Per tenir una mica clar què poden representar 10 anys en el món de l'ensenyament faig un flashback i miro enrere 10 anys...Com era l'escola ara fa 10 anys?

 • El primer que em ve al cap és que parlàvem del "Departament d'Ensenyament"
 • A les escoles no feia massa temps que s'havien començat a introduir els ordinadors i encara anàvem mooolt despistats tots plegats, sense tenir massa clar què fer amb aquella nova eina (per a molts una màquina infernal).
  Gràcies a déu hi va haver mestres que des del principi li van trobar el sentit i li van veure la utilitat i en la mesura de les seves possibilitats ho han anat transmetent a la resta.

 • Les escoles de Catalunya començaven a rebre alumnes nouvinguts d'arreu del món, sobretot d'Amèrica Llatina, Pakistà, Bangladesh i el Marroc.

I de l'escola d'ahir podríem passar a l'escola d'avui:

 • Avui parlem del "Departament d'Educació"

 • Avui la majoria d'escoles tenen algun alumne nouvingut, i n'hi ha que estan al 80 o 90 %.

 • Avui hi ha ordinadors a totes les escoles i totes tenen una pàgina web més o menys aconseguida. I fins i tot en algunes es treballen les Webquest, els Blocs... i tenim l'Edu 365 i molts més recursos a la xarxa, i hi ha més metres que hem incorporat tot això a la nostra tasca diària i a la dels alumnes.

 • Algunes escoles avui treballen la ràdio i d'entre elles n'hi ha que s'atreveixen a emetre ràdio en directe.

 • Tenim punts edu d'audiovisuals.

Ben segur que de l'escola d'ahir i de la d'avui podríem dir moltes més coses i fer una llista molt més llarga però aquest no és el tema que ens ocupa.

I ara ja si, sobre l'escola d'aquí 10 anys.

D'entrada se m'acudeixen dues coses, la primera, que no és tan llunyà el 2018 tot i que hi haurà una sèries de mestres que ja no estaran exercint el treball directe amb els nens (però que sempre poden ajudar a formar-nos i a millorar la feina als que encara estiguem al peu del canó), i la segona que hi haurà tota una fornada de mestres nous molts dels quals s'estan formant ara mateix. Així que el panorama d'entrada se m'acut que serà molt semblant a l'actual. Però, com diu l'Anna, d'aquí a 10 anys voldré l'escola que desitjo per ara, però amb les novetats incorporades que sorgeixin d'aquí a 10 anys.

I és en aquesta línia que proposo com voldria que fos l'escola del 2018.

 • M'agradaria una escola on el més habitual fos compartir la pràctica pedagògica i els coneixements tant amb els companys, els que estan treballant encara, com amb els que ho han deixat però que tenen el bagatge de tants i tants anys d'experiència i pràctica en el món de l'educació.

 • M'agradaria una escola on tothom confies en els seus alumnes, en les seves possibilitats, on s'estirés als alumnes cap amunt.

 • M'agradaria una escola on el sentit comú fos l'imperant, on els mestres no tinguéssim por a les crítiques o a les observacions d'altres companys de feina i on no ens sentíssim atacats quan ens equivoquem.

 • M'agradaria una escola on tant l'equip directiu com la resta del claustre compartíssim un projecte comú, un projecte que es basés en donar el millor de nosaltres i de la pràctica educativa als nostres alumnes i en esperar el millor dels nostres alumnes.

 • Una escola que tingués la confiança de la societat i en la que els mestres, els que estem treballant amb els alumnes, poguéssim decidir el què i el com treballem sense que ens vingués determinat o preestablert des de l'administració.

 • Una escola amb autonomia i llibertat per triar els propis mestres i els recursos que necessita.

 • Una escola que, treballant conjuntament amb les famílies, fes dels infants persones responsables i compromeses amb el present i amb el futur.

 • En definitiva una escola on tant els mestres com els alumnes hi treballéssim amb il·lusió i confiança en el que fem.

                                                                                                                                                                             Núria escola 2018